1.617 kez okundu

Statik ve Dinamik Web Sayfaları

10 10 1.617 kez okundu incelendi

Bu dersimizde statik ve dinamik web sayfalarının yapısal çözümleri ve kullanıcı etileşimleri, statik ve dinamik sayfalar arasındaki farklara değinmek istedim.

Web sayfalarını genel olarak yapılarından ve kullanıcı etkileşimlerinden dolayı statik ve dinamik olarak 2 kısma ayırabiliriz.

Ayrımın genel nedeni olan kullanıcı etkileşimini de şu şekilde açıklamamız gerekmektedir: Bir web sayfaya girdiğimde ben neler yapabiliyorum? Yazı yazabiliyor muyum, forumlara takılabiliyor muyum, ya da yorum yapabiliyor muyum? Site bünyesinde benden kaynaklanan herhangi bir değişikliğe yol açacak bir çalışmada bulunuyor muyum? Ya da daha gelişmiş bir siteyse başka kullanıcılar ile etkileşime girebiliyor muyum? Bu sorularınızın cevabı “hayır” ise, statik web sayfasında geziyorsunuz demektir. Bunu bir konferansa benzetebiliriz. Konuşmacı gelir, konu hakkındaki tüm fikirlerini anlatır, sunumları gösterir; bu aşamaya kadar herşey statik olarak ilerler. Konferans sonunda bizden soru istemesi ya da bizim de düşüncelerimizi öğrenme isteğini de dinamik olarak algılayabiliriz.

Genel olarak özelliklerine bakmak istersek:

Statik Web Sayfaları:

– Kullanıcı ve kullanıcılar arası etkileşim yoktur.
– Kullanıcı websitesi bünyesine her hangi bir bilgi, yorum yada yazı ekleyemez.
– Ziyaretçiye her hangi bir soru soramaz yada fikir alamaz.
– Genellikle html ve javascript kodlarıyla şekillendirilmiştir.
– Güncelleme sırasında tüm sayfanın yapısal özellikleri görünür ve tüm sayfa yapısı kodlar ile değiştirilebilir. Bu güncelleme zor ve zaman gerektiren bir yapıdır.

Dinamik Web Sayfaları:

– Kullanıcı ve kullanıcı grupları etkileşim içindedir. (Forum ve sohbet odaları gibi.)
– Kullanıcılar konu hakkında fikir belirtmek isterse bunu rahatca formu kullanarak (site bünyesinde bulunan) düşüncelerini aktarabilir ve diğer kullanıcılar ile paylaşabilir.
– Üyelik gerektiren siteler bunlara birer örnektir. Foruma üyelik sırasında sizden bilgilerinizi isterler.
– Statik websayfalarının yanı sıra server tabanlı kodlama dilleri kullanılır. Örnek olarak ASP ve PHP ilk sırada gösterilebilir.
– Güncelleme sırasında istenilen tek bir bölüm rahatlıkla güncellenebilir. Genellikle panel yapısına sahip sistemlerden oluşur. Kullanıcı panelı yada yönetici paneli mantıgı vardır. Gelişmiş bir yapısı vardır.

Dersimizi daha rahat anlamak için kendi web sayfamızla yani SANALKURS ile bağlantı kuralım. Sitemizin yapısını yavaş yavaş inceleyerek anlayalım.

Gelişmiş forum ve yorum mekanizmasını çıkaralım ve sadece yazarlar tarafından derslerin oldugu bir site olsun. Web sayfamıza bağlanıyorsunuz ve ilginizi çeken bir dersi okuyorsunuz. Ders bünyesinde ufak bir hata gördünüz, ya da eklemek istediğiniz bir satır cümleniz var, ama siz her hangi birşey yapamıyorsunuz. Bu tarz yapı statik web sayfalarını oluşturmaktadır. Diğer yönden düşünmeye başlayalım ve dinamik web sayfaların yapısını biraz daha iyi anlayalım. Dersimizi okuduk ve kafamızda soru işaretleri var ve sormadan yapamayacağız. Hemen aşağıda bulunan yorum kısmına geliyoruz ve sorumuzu soruyoruz. İşte o anda yaptıgımız bir çalışma site bünyesinde yer alıyor. Durum tamamiyle değişerek dinamik web sayfası oldu.

Umarım yeterince açıklayabilmişimdir. Aklınıza takılan bir soru olursa arkadaşlar, forum ya da buradan sorabilirsiniz. Bu şekilde dinamik bir çalışma yapmış oluruz =)

NOT: Yazımda birkaç yerde çeviriye ihtiyaç duydum. Bazı noktalarda Robert W.Sebesta’nın “Programming the World Wide Web” isimli eserinden de yararlandım.

Gelen aramalar :

Yorum yap

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter