
1-)Bu dersimiz de sizlere flash da büyüteç nasıl yapılır onu yapacağız. 2-)Flash 8 programını başlatıp aşağıdaki resimde görülen ayarları yapıyoruz. Gelen aramalar :flash konu anlatımıbüyüteç nasıl yapılıradobe flash konu anlatımı
web tasarım
1-)Bu dersimiz de sizlere flash da büyüteç nasıl yapılır onu yapacağız. 2-)Flash 8 programını başlatıp aşağıdaki resimde görülen ayarları yapıyoruz. Gelen aramalar :flash konu anlatımıbüyüteç nasıl yapılıradobe flash konu anlatımı
Action Script 3.0 ile bir önyükleyici (preloader) yapmaya ne dersiniz?
AS 2.0’daki MovieClipLoader’ın yerini , AS 3.0’da Loader sınıfı almış.
Aşağıdaki kodlarda, dosya adlı değişkene sadece swf değil jpg ya da png gibi image dosyaları da yazarak, önyükleyiciyi çalıştırabilirsiniz.
Bu dersimizde FLASH CS4 kullanarak Actionscript 3.0 ile kaynayan su baloncukları yapacağız.
Yeni bir sayfa açıyoruz. Boyutları size kalmış. Ben 300×350 yapıyorum.
Background rengini #0066FF olarak ayarlıyoruz.
Sahneye aşağıdaki gibi bir daire çiziyoruz.
Flash’da AS 2.0 Yardımı ile yuvarlak saat yapımını anlattım.
Saatimizi oluşturalım:
1- Sahneye bir çember çizelim. Üzerine saat kadranlarını ve numaralarını yerleştirelim. Bu alanda saatinize istediğiniz görsel özellikleri verebilirsiniz.
2- Sahnedeki tüm oluşumları seçelim. F8 tuşuna basarak onu bir film klibi şekline getirelim. Ana_saat film klibimiz sahnede hazır bekliyor. Şimdi akrep, yelkovan ve saniye kolunu içeren 3 tane klip hazırlayacağız.
İşlem sayısının sonucu kadar yukarıdan düşen elmaları sepetle toplayan cicican, doğru topladığı düşündüğü elmaları sorgulayarak doğru veya yanlış geri bildirim alır. Gelin bu oyunun yapmaya çalışalım
Bölüm – (1/2) Değişkenleri Tanıma
Eğitsel Oyun – Cicican Elma Toplamaca
ActionScript 3.0 ile Timer kullanarak kronometre yapımını öğreneceğiz.
Öncelikle sahnemize Dynamic Text (Instance Name: sayac_txt) ve iki buton ekliyoruz. (Instance Name: Birisinin play_btn, diğerinin stop_btn) olarak ayarlıyoruz. Daha sonra aşagıdaki kodlarımızı yazıyoruz:
Bu dersimizde çalıştırdığımız swf uygulamasını kapatmayı öğreneceğiz ama farklı bir şekilde uygulamanın içinden yapıcaz bunu. Aşağıdaki kodların çalışması için:
# b_btn isimli bir buton
# m_mc isimli bir movie clip
oluşturmamız gerekiyor. İlk frame e aşağıdaki kodları yazıyoruz. AS 2.0 dan tek farkı fscommand’ı import etmek zorundayız.
ActionScript 3.0 ile sınırlı bir alanda sürükle bırak olayının gerçekleştirilmesini görelim.
ActionScript ile nesneler sürüklerken, sadece istediğimiz alanda hareket etmelerini sağlama ihtiyacı duyabiliriz. Bunu gerçekleştirebilmek için sahne üzerine çizim apisini kullanarak görünmeyen bir alan çizeriz ve nesneye startDrag komutunu verdiğimizde bu alanı belirterek sadece bu alan içerisinde hareket etmesini sağlayabiliriz.
Animasyonu gerçekleştirmek için sahne üzerine bir daire çizelim ve Instance Name kısmına daire_mc yazalım. Sonra da Actions panelini açarak aşağıdaki kodları yazmaya başlayalım.