JPG,PNG,GIF arasındaki farklar nelerdir?
Günümüzde her yerde karşımıza çıkıyor ama nedir bu JPG?
Joint Photographic Experts Group adı verilen bir grup tarafından geliştirildi. Standart ve Profesyonel fotoğrafçılar için ideal. Diğer formatlara nazaran daha ufak bir boyuta sahip. Daha düşük boyutlu olmasının sebebi dosyada tekrar eden yerleri bulup kaldırıyor. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi boyutun küçük olması da aynı derecede görüntü kalitesinde düşüklük demek oluyor.
JPG dönüştürmede kullanıcıların kalite üzerinde kontrolleri var. İstenen dosya boyutuna kayıp kabullenerek ulaşmak mümkün.
GIF Nedir?
JPG kadar sık rastladığımız bir diğer format ise GIF. Bir hayli eski olan formatın açılımı ise Graphics Interchange Format.
Bir dönem patent davasına konu olan format günümüzde ise kabul görüyor. GIF dosyaları 8 bit ve sadece 256 renk destekliyorlar.
GIF dosyalarını daha çok ufak animasyonlarda görmek mümkün.
PNG Nedir?
Diğer 2 formata kıyas ile daha kaliteli netliğe sahip denilebilir. GIF’e alternatif olarak çıkarılan formatın açılımı ise Portable Network Graphics.
Şeffaflığı destekliyor ve bu onun için büyük bir avantaj oluyor. PNG 8 bit renk de destekliyor, 24 bit renk de. Kayıpsız bir format olan PNG görsellerin boyutunu küçültürken kalitelerini etkilemiyor. Bazı eski internet tarayıcılar tarafından desteklenmemesi bir dezavantaj olmasına karşın PNG son derece güçlü.
FORMATLARIN KIYASLANMASI SONUCU:
Soldan sağa gördüğünüz görseller 24 bit JPG sıkıştırılmış, 8 bit GIF, 8 bit PNG, tam kalite 24 bit JPG, 24 bit PNG.
PNG dosya formatı yer olarak büyük alan kaplasa da ihtiyaçalarınıza içerdiği ek veri ile daha iyi cevap verebilir.
Çok detaya gerek duymuyorsanız elbette gereksiz. 8 bit PNG de kullanabilirsiniz ama GIF daha küçük. Öte yandan JPG çok az yer kaplıyor, kalitesi GIF’ten daha yüksek. Ancak kayıplı olan JPG de PNG’nin kalitesinde değil.
Büyük görselleri sıkıştırmak için JPG, kaliteyi korumak için PNG ve de ufak animasyonlar, fontlar gibi dosyalar için ise GIF etkili.