804 kez okundu

Virüsler yapıları, çeşitleri ve korunma yolları

10 10 804 kez okundu incelendi

Öncelikle virüsleri tanımlayalım, daha sonra işleyiş biçimleri, yapıları, çeşitleri ve korunma yollarına kısaca bir göz atalım.

Nedir Bu Virüs Denilen Şey?

Aslında bu varlıkları günlük hayatımızda insan vücudunun yapısından bahsederken çokça duyuyoruz. Nasıl yani, demeyin; insan vücudundaki virüsler ile bilgisayar dünyasındaki virüsler birbirlerine çok benzemektedirler. Tam olarak emin olamasam da ilk yapılan virüsün insan vücudunun yapısından kopya çekildiğinden kuşkulanıyorum.
İnsan vücudundaki virüsler yaşamlarını sürdürebilmek ve çoğalabilmek için başka varlıklara ihtiyaç duyarlar. Kötü huylu ya da iyi huylu olabilirler. İşte tıpkı bilgisayar ortamındaki virüsler de bu şekilde çalışmaktadırlar.Ç alışması için başka bir yapıya ihtiyaç duyarlar ve kısa süre içerisinde çoğalabilirler.

Virüs: Bilgisayar belleğine yerleşen, kullandığı yapıların (programların) yapısını değiştiren kötü amaçlı yazılımlardır.

http://www.sanalkurs.net/images/dersler/Resim065.jpg

Virüs Çeşitleri

Yapışkan Virüsler: Bulaştıkları programın doğrudan içine (temeline) yerleşen virüslerdir.
İşletim Sistemi Virüsleri: Bu virüsler, işletim sistemi temelinin içine yerleşerek sistem işleyişini değiştirmektedir.
Program Virüsleri: Programın yazılımcısı tarafından bilinçli olarak programlar içine yerleştirilen virüs çeşididir.

Korunma Yolları

Belirtmiş olduğum kategoriler, en üst yapıda olanlarıdır. Dallandıracak olursak birçok yapıya ayrılmaktadırlar, ancak bizim korunma yollarını keşfedebilmemiz için temel olarak yapılarını bilmemiz yeterli olacaktır.
Buna göre düşünecek olursak, uygulayacağımız az sayıda önlem bizleri virüslerden uzak tutmuş olacaktır.

1. Öncelikli ve en temel kuralımız, kullandığımız anti-virüs programını güncel tutmak olacaktır. Anti-virüs programaları güncellendiği sürece, sürekli gelişen virüslere karşı savunmamızı dirayetli tutmuş olacağız.

2. Tarayıcılarınızı ve işletim sisteminizi sürekli güncelleyin. Kullanmış olduğunuz işletim sisteminizi ve içeriğindeki programları, örneğin, genelikle, web tarayıcıları Mozilla Firefox, İnternet Exproler gibi, güncel tutmak.

3. E-Postalara Dikkat! Bilinmeyen dosyaları, elektronik postaların ekte yer alan bilmediğiniz dosyalarını ve tanımadğınız kişilerin e-posta iletilerini kabul etmeyin.

4. Dikkatli olun. Genelikle insan zaafından yaralanılarak çeşitli açıkları kullanırlar. Tedirginlik uyandıran bağlantıları tıklamayın ve bunun yanında unutmayın ki, hesap sahiplerinin sizlerin şifrelerinize, herhangi bir bağlantınıza ihtiyaçları yoktur.

5. Lisanslı yazılım kullanın. Unutmayın ki lisanslı yazılımlar her zaman güncel, gelişmiş durumda olacaktır. Ücretini değil, sizleri kurtarabileceği büyük zararları düşünün.

Yorum yap

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter