1.290 kez okundu

Tipografi nedir?

10 10 1.290 kez okundu incelendi

Uzun süredir tipografi ile ilgili bir makale yazmayı düşünüyordum ancak ne yazsam, nelerden bahsetsem diye tam olarak kafamda planlayamamıştım. Her ne kadar görsel sanatlar mezunu olmasam da, her ne kadar design tam olarak benim işim olmasa da fena işler çıkartmadığım söyleniyor ve tasarımda tipografinin ne kadar önemli olduğunu da biliyorum. Bu noktada dedim tipografi hakkında bildiklerimi yazayım. Bilmeyen arkadaşlar bilgi sahibi olsunlar, bilenlerde yorum yaparak bize bilgi katsınlar.
Tipografi; harf ve sembollerle ifade sanatı ve tekniğidir ve Masaüstü Yayıncılıkla başlı başına sanat haline geldi diyebiliriz. Bu sanat dalında harflerin fontu, puntosu, satırlar arası boşluğu, harfler arası boşluğu, paragraflar arası boşluğu, kelimelerin renkleri, fontların serif ve serifsiz olma durumları, kalınlıkları, italikliğinden tutunda sayfada kullanılan boşluklar, kullanılan resimler ve daha birçok öğenin görünümünü içerir. Tipografide en çok duyulan terimler kerning, leading ve espas?lardır.

Kerning: Harfler arasındaki boşlukları tanımlamada kullanılır.

Leading: Satırlar arasındaki boşluklara verilen addır.

Espas: Karekterler, kelimeler ve paragraflar arasındaki boşluklara denir.

Tipografi de ve web tasarımda önemli kurallardan biri yapılan işte (bu afiş, broşür veya bir web sitesi olabilir) max 3 font kullanmaktır. Siz siz olun sakın 4. fontu kullanmayın hatta mümkünse 2 font kullanın çünkü kullanılan her fontun özelliği birbirinden farklıdır. Şöyle ki Lucida Sans Unicode fontuna verdiğiniz 2em satırlar arası boşluk ile Tahoma fontuna verdiğiniz 2em satırlar arasındaki boşluk aynı gözükmeyebilir ve bu da okumakta sıkıntılar çıkartır.

Diğer bir yandan Serifli yazı fontu ile serifsiz yazıyı fontunu birlikte kullanmayın. Bu kural değildir ancak çok hoş bir görüntü oluşturmaz. Serifli yazı ile serifsiz yazı arasındaki farkı aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

http://resim.sanalkurs.net/uploads/serif_sansserif.jpg

Yazının boyutu tipografiyi etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Bu sebepledir ki kullandığınız yazının fontuna en uygun olabilecek boyutu belirlemek için test edin. Başlıklara ve metinlerin boyutlarını birbirinden ayırın.

Renklerin dili önemlidir. Kullandığınız rengin yaptığınız işe aykırı renk olmamasına özen göstermek gerekir.

Biraz önce bazı terimlerden bahsettik. Bu terimleri sakın es geçmeyin. Hepsine dikkat edin. Espasları iyi yakalayın. Tipografide etkili diğer bir faktörde yazıların hizalanmasıdır. Hangi paragrafın sağa yaslı,sola yaslı veya her iki yana yaslı ayarlanacağınıda veya hangi başlığın ortalı vs. olacağına doğru karar verin. Örneğin alt başlıkları orta yaslı yapmanız saçma olur gibi.

Ayrıca resimlerin ve diğer bileşenlerin (flash, video vs.) yerleşimlerine de dikkat edin. Sayfada boşluk olması sizi rahatsız etmesin önemli olan boşlukları doğru kullanmak zaten istesenizde sayfanın tamamını doldurmanız zor olacaktır. Ancak boşluklarıda tutarlı olarak verin. Örneğin 1.paragraf ile 2.paragraf arasındaki boşluğu 10px verip, 3.paragraf ve 4.paragraf arasındaki boşluğu 20px vermeyin.

Makalemin sonuna gelirken gene yaptığım iş gereği daha çok webe yöneldiğimi fark ediyorum. Her ne kadar web üzerine makaleymiş gibi gözükse de tipografi her yerde. Tipografi hakkında biraz daha kafanızda birşeyler oluşturmak isterseniz Vimeo, Youtube gibi video paylaşım sitelerinde Tipografi kullanımı ile ilgili eğlenceli ve bir o kadarda güzel tipografiyi anlatan videolar var.

Gelen aramalar :

Yorum yap

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter