2.718 kez okundu

Google Dns ile interneti hızlandırma ve yasaklı sitelere giriş

10 10 2.718 kez okundu incelendi

http://i47.tinypic.com/2wn9503.png

Google’den tüm yasaklı sitelere giriş
Google’ın yeni DNS hizmetiyle YouTube ve diğer yasaklı sitelere girişin yolu ardına kadar açılıyor!
Google interneti hızlandırıyor, hem de yarın öbür gün değil; hemen! Sayfaların yüklenirken sürünmesine sebep olan sorun ortadan kalkıyor: Google DNS sistemini duyurdu!
Domain Name System yani alan adı sistemi internetin anahtar parçalarından birisini oluşturuyor. İnternet bağlantısında yaşadığımız çoğu sıkıntının sebebi de DNS sorunları. Yüksek bağlantı hızına karşın tıklanan internet sayfalarının bir türlü yüklenememesinin en büyük sebebi bu.
Google interneti bütün dünya için hızlandıracak bir hizmete imza atıyor ve DNS hizmeti sunmaya başlıyor. Google kendi DNS hizmetinin sorunları çözeceğini ve çok hızlı çalışacağını belirtiyor.


DNS nedir?
Alan adı sistemi, internet üzerinde rakamlarla ifade edilen IP adreslerine, tarayıcıya isim yazarak ulaşılabilmesi için çeviren hizmet. Adres tarifi yapan bu hizmet, internetin temel taşlarından birisi. DNS’i aşarak sörf yapmak mümkün ama bunun için her sitenin IP adresini bilmek gerekiyor. Bu da pratikte mümkün değil, bu iş için DNS var.
Google’ın halka açık DNS sunucu hizmeti, Google’ın araştırmaları sonucunda internet kullanıcılarının yaşadığı en büyük sorunlardan birisinin DNS’ler yüzünden yaşandığını ortaya koyması sonucunda alınan bir karar olmuş.
Google’ın DNS adresleri ve kullanımları
Google’ın DNS adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4, bunu bilgisayarınızdaki ağ bağlantılarına sağ tıklayıp özellikler menüsü altından TCP/IP Protocol kısmının gelişmiş ayarları altında görebilir ve değiştirebilirsiniz. Detaylı bilgi için Google’ın bu konudaki DNS rehberine baksanız iyi olur, çünkü yanlış yaparsanız ve eski ayarları bir yere kaydetmediyseniz internete bağlanamazsınız.
Bu DNS sunucularının bir diğer ilginç yanı da YouTube gibi yasaklanan internet sitelerini açabilmeleri. Yani Google internet yasaklarının çevresinden dolaşmak için de bir araç sunuyor. Kullanıcıların pek çoğu zaten yasağı aşmak için farklı DNS’ler kullanıyordu ama Google’ın kendi DNS’leri toplu bir çözüm sunuyor.

Google kişisel bilgi toplayacak mı?
Google’ın arama hizmeti zaten çok önemli bir konumda; Google’ın DNS hizmeti de vaat ettiği hızı ve güvenliği sunarsa, erişim özgürlüğü sağlarsa Google internet ile daha da özdeşleşmiş olacak.
Peki DNS adreslerini Google’dan kullanarak internet sörf bilgilerimizi Google’ın eline vermiyor muyuz?
Google’ın bu konuda yaptığı açıklama ve kullanım şartları belli: Kalıcı kişisel bilgi depolanmıyor.

Google’ın detaylı açıklaması şu şekilde:
“Google Public DNS’i interneti hızlandırmak için yaptık. Sorunları belirleyip çözebilecek kadar bilgi toplamak istiyoruz. Google Public DNS kişisel olarak tanımlanabilecek bilgileri kalıcı olarak depolamaz...

Google’ın gizlilik açıklaması
Google Public DNS’te iki kayıt dosyası vardır: Kalıcı ve geçici. Geçicide kullanıcıların IP adresleri depolanır ve böylece DDoS saldırıları gibi sorunlar tespit edilebilir. Bu kayıtlar 24-48 saatte bir silinir.
Kalıcı kayıtlarda kişisel bilgi tutulmaz, şehir-metro seviyesinde bölge bilgisi toplanır. Bu bilgi yine internet sorunlarının analizi ve Google Public DNS’in önbelleklemesi, interneti hızlandırması için gereklidir. Bu kayıtlar başka kayıtlarla karşılaştırılmaz ve çapraz analizde kullanılmaz. Kişisel bilgileriniz ile alaka kurulmaz ve internet aramalarınız ya da Google reklamları için toplanan bilgiler ile birleştirilmez. Bu bilgiler 2 hata tutulur, rastgele seçilen küçük bir numune ise kalıcı olarak depolanır.

Yorum yap

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter