Asp.net de üyelik (membership) işlemleri
Bu makale ile birlikte bir ders serisine başlıyoruz.Bu makale serisi ile asp.net membership yapısının temel kavramlarını, en temel üyelik sisteminin nasıl oluşturulabileceğini ve bu üyelik sisteminin nasıl yönetileceğine değinmeye çalışacağım. Kaç ders olacağını şu anda bilmiyorum.Ama zaman buldukça bu seriyi hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışacağım.
Serimizin ilk dersinde membership yapısının ne olduğuna ve membership mekanizmasına ait veritabanı yapısını kendi oluşturduğumuz veritabanına aktarımını anlatacağım.Membership altyapısı Asp.net 2.0 sürümüyle gelen bir üyelik sistemi sağlayıcısıdır. Bu üyelik sistemi sayesinde sitelerimizde üyeler ile alakalı her türlü işlemleri yapabileceğimiz işlevselliğe ve esnekliğe sahiptir.Ayrıca bunları kullanamak da çok kolaydır. Bunların kullanımını kolaylaştırmak için çeşitli araçlarda vardır.Tools>Login kısmındaki araçalrı kullanarak hiç bir satır kod yazmadan da basit bir üyelik sistemi geliştirebilirsiniz. Asp.Net Framework 4.0’ın kulanıldığı bu zamanlarda ise bu üyelik sistemi bir web uygulaması oluşturduğunuzda sayfaları ve yapılandırma ayarları zaten otomatik olarak gelmektedir. Eğer daha gelişmiş bir üyelik sistemine ihtiyacınız varsa bu sitemi özelleştirmeli ve admin kısmında bu sistemi yönetecek kısmı oluşturmanız gerekecektir.
Şimdi membership sisteminin tablo ,stored procedure ve view’lerini kendi oluşturduğumuz veritabanına aktarmaya çalışalım.
Bu aşamada bir veritabanına ihtiyacımız var. Bu veritabanını SQL Server 2005’ı açarak direk oradan oluşturun DbMembership adında bir veritabanı oluşturdum. Dosya hiyerarşisi aşağıdaki gibidir.
Veritabanını Sql Serverdan oluşturduğumuz için Visual Studio’da veritabanınızı göremeyiz. Visual Studio’da veritabanımızı yönetmek için Server Explorer sekmesini açarak yeni bağlantı oluşturabiliriz.
Şimdi oluşturduğumuz veritabanı membership veritabanı elemanlarını aktaralım. Bunun için iki yol izleyebiliriz:
Command prompt yardımıyla uygulamayı çağırıyorum.
Burada genel açıklamalar yer alıyor geçebiliriz.
Burada uygulama servisleri için SQL Server’ı yapılandırmamızı ya da var olan bir veritabanından uygulama servislerini silmesini söyleyen iki seçenek var. Biz ekleyeceğimiz için üsttekini seçiyoruz.
Bu aşamada server’ı ve veritabanını belirtiyoruz.
İşlemimiz bu aşamada bitiyor. Şu anda veritabanımıza gerekli tablo, view ve stored procedure’ler aktarılmış olmalı.
Evet baktığımızda aktarıldığını gördük.
Dikkat ederseniz membership işlemlerinin tamamamı veritabanı seviyesinde gerçekleşiyor (Stored Procedure). Bu da doğal olarak hız ve güvenliği sağlamış oluyor.
Bu makalemizin amacına ulaşmış olduk. Bir sonraki makalede kullanacağımız Login tools’larını tanımaya çalışacağız.
sanalkurs’a teşekkür ederiz…