1.139 kez okundu

Jacob Nielsen’den 10 Kullanılabilirlik Sloganı

10 10 1.139 kez okundu incelendi

Jacob Nielsen 1993 yılında çıkan ve kullanılabilirlik alanında başucu kitabı olarak adlandırılan “Usability Engineering“‘de kitabın genelinde anlattığı konuları kullanılabilirlik sloganları halinde paylaşmış. Aşağıda bu 10 sloganı ve açıklamalarını bulabilirsiniz.

1. En iyi tahmininiz yeterince iyi değil.

Kullanılabilirlik sürecinin varlığının en basit nedeni elinizden gelenin en iyisini yaparak kullanıcılar için en ideal arayüzü oluşturamayacağınız gerçeğidir. Kullanıcılar sizin tahmin edemeyeceğiniz çıkarımları yapmakta ustadırlar.

Arayüz, kullanıcılarınızı daha iyi anladığınızda olgunlaşacaktır. Bunun için arayüzü tasarladıktan sonra bunu hedef kitleye uygun kullanıcılarla doğrulatmak ilk adım olacaktır.2. Kullanıcılar her zaman haklıdır.

Tasarımcılar, kullanıcılar sitede sorun yaşadığında onların aptal olduğunu veya yeterince çabalamadıklarını düşünmemelidir. Eğer arayüzünüz sistem kritik değilse (yani kullanıcılar onu kullanmadığı anda ölümcül durumlarla karşı kaşı kalmayacaksa) kullanıcılar sitenizi öğrenmek için çok fazla çabalamayacaktır.

3. Kullanıcılar her zaman haklı değildir.

Kullanıcıların aslında her zaman da haklı değillerdir. Tasarım sürecinde onlar için neyin daha iyi olacağını onlara sormak sizi çok farklı yönlere götürebilir. Henry Ford müşterileri hakkında şöyle demiştir: “Eğer müşterilerime ne istediklerini sormuş olsaydım, daha hızlı bir at istediklerini söylerlerdi”. Bu yüzden kullanıcıları dinlemek yerine ne yaptıklarına bakmak daha anlamlı sonuçlar doğuracaktır.

4. Kullanıcılar tasarımcı değildir.

Yukarıdaki maddeye benzer bir şekilde kullanıcıların tasarım hakkındaki yorumlarını dinlemek çok bir yarar sağlamayacaktır. Çünkü onların dediklerinden çok yaptıkları önemlidir.

5. Tasarımcılar kullanıcı değildir.

Tasarımcı körlüğü tasarımı yapan kişinin arayüzün mükemmel ve hatasız olduğunu düşünmesi olayıdır. Ayrıca tasarımcı ve programcı kişiler genellikle üst düzey internet kullanıcılarıdır. Çoğu kullanıcı sistemi onların kullandığı şekilde kullanmayacaktır. Bu yüzden bir tasarımcı kendi tasarladığı arayüzün kendisi rahat kullandığı için kullanılabilir olduğunu düşünmemelidir.

6. Genel Müdürler kullanıcı değildir.

Arayüzleri genellikle ilk olarak beğenmesi gereken kişi olan Genel Müdür’ler de kullanıcı grubuna genellikle dahil değildir.

7. Az çoktur.

Sistemin her fonksiyonalitesini bir arayüze toplayıp kullanıcıların hepsini anlamasını beklemek ütopik bir düşüncedir. Az çoktur yazısında da belirttiğimiz gibi öncelikle şu soruyu kendimize sormamız gerekir: “Eğer Google’ın arama özelliğindeki kadar fonksiyona bizim sitemiz sahip olsaydı nasıl bir anasayfamız olurdu?”

8. Detaylar önemlidir.

Küçük detaylar kullanılabilirliği arttırmada oldukça önemlidir. Kullanılabilirlik testleri bu tarz ufak ama sonuçları önemli olacak detayları bulmanın en iyi yoludur. 300 Milyon $’lık buton vakasında olduğu gibi bazen bu küçük detaylar hayat kurtarmaktadır.

9. Yardım genelde yardım etmez.

Yardım ve dökümantasyon bölümü genellikle kullanıcılara yardım etmemektedir. Kullanıcıların bilgi dolu sayfalar arasında aslı ihtiyacı olan bölümü bulması da ayrı bir kullanılabilirlik sorunudur. Yardım bölümünün sağlanmış olması karmaşık arayüzler oluşturmak için bahane değildir.

10. Kullanılabilirlik bir süreçtir.

Kullanılabilirlik sadece arayüz tamamlanmaya yakın akla gelen bir süreç olmamalıdır. Kullanılabilirlik, arayüz tasarımının başından sonuna tasarımla beraber yürüyen bir süreçtir.

Yorum yap

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter