799 kez okundu

virüs nedir nasıl korunulur

10 10 799 kez okundu incelendi

Virüsler de bir programdır. Fakat kendi kendilerini kopyalarlar, yani bulaşırlar. Ve kendilerini otomatikman çalıştıracak şekilde bulaşırlar. Yazıldıkları dil genelde ASSEMBLER’dır. Çünkü Assembler’da programlar çok kısa olabilmekte ve bilgsayarın kontrolünü ele almak daha kolay olmaktadır.

Bilgisayar virüsleri isimlerinden gelen bir yanlış anlamayla biyolojik virüslerle karıştırılmaktadır. Oysa bilgisayar virüslerine ‘virüs’ adı verilmesinin tek sebebi, bu küçük programcıkların bulaşma- yayılma, zararlı etkiler gibi bakımlardan biyolojik virüsleri andırmalarıdır.
Kısacası virüs adı bir benzetmeden ibarettir ve bilgisayarınız ne ölçüde bir canlı organizmaysa, bilgisayar virüsleri de o kadar ‘canlı’ dır…

VİRÜS TÜRLERİ

En basitçe boot veya dosya (file) virüsleri olarak ikiye ayırabiliriz. Bunların dışında virüs özelliklerinin tamamını veya bir kısmını taşıyan türlerde vardır.

BOOT VİRÜSLERİ: Bu virüsler disketlerin ve sabit disk (hard disk) lerin boot sektörlerine yerleşirler. Bilgisayar açıldığında veya sıfırlandığında (resetlendiğinde) disketin veya sabit diskin boot sektöründeki yükleyici program otomatik olarak çalıştırılır. Daha sonra işletim sistemi yüklenir ve bilgisayar normal kullanıma başlar. İşte boot virüsleri boot sektöründeki yükleme programında değişiklik yaparak kendilerini otomatikman çalıştırılar. Böylece aktif hale gelirler ve bilgisayar kapatılana kadar bulaşmaya devam ederler.

DOSYA (FILE) VİRÜSLERİ: Dosya virüsleri genelde virüs deyince akla gelen virüs türüdür. Bunlar birer asalak gibi kendilerini programın sonuna eklerler. Programın başında da değişiklik yaparak, program çalıştırıldığında ilk önce kendileri çalışır. RAM belleğe bir TSR gibi yerleşirler ve bilgisayar kapatılana kadar bulaşmaya devam ederler.
Genelde EXE ve COM uzantılı dosyalara bulaşırlar. Bazıları SYS,OVL ve BIN gibi program kodu dosyalarına da bulaşırlar. Çoğu virüs yalnızca çalıştırılan programlara bulaşır. “Yandan Çarklı” virüsü gibi olanları ise çalıştırılamayanlara da bulaşır

Dİ?ER VİRÜS TÜRLERİ

BOMBALAR, TRUVA ATLARI (TROJANLAR) ve BUKALEMUNLAR: Virüslere benzeyen birçok tür program türü vardır. Bunların ortak özelliği bilgimiz dışında çalışmalarıdır.

Örneğin “Bombalar”; bir program yazılırken içine konur. Belli bir zamanda veya bazı şartlara bakarak bilgisayar sistemine zarar verirler. Bombaların benzeri “truva atları” bir başka deyişler “trojanlar” dır. Bunlar da programlara yerleştirilirler ve belli koşullar gerçekleştiğinde (veya bir koşula bağlı olmaksızın daha ilk çalıştırılmada) zarar verirler. Truva Atları daha yaygın programlara yerleştirililrler.Bombalar da Truva Atları da bulaşamazlar. Bu yüzden virüs başlığı altında düşünülemezler.

Diğer “virüsümsüler”, networklerde kullanıcı şifrelerini öğrenmek için kullanılırlar. Öğrendikleri şifreleri sahiplerine bildirirler. Bunlara “Bukalemun” adı verilir.
Genel olarak, bukalemun, truva atı ve bombalar bulaşmadıkları için, bunlarla çok daha az (daha çok ağ ortamlarında) karşılaşılır. Bu nedenle her kullanıcının asıl kabusu bildiğimiz virüslerdir…

Yoruma kapali.

Barış Ozcan Facebook Sayfasi
Barış Ozcan Twitter